Buchta s ovocem: Královna letní snídaně
Historie buchty s ovocem
Sladké pečivo s ovocem má v Čechách dlouhou a bohatou historii. Již od středověku patřilo ovoce k běžné součásti jídelníčku a naši předkové ho dokázali chytře využít i při přípravě moučníků. Buchta s ovocem, jak ji známe dnes, se začala objevovat s příchodem kynutého těsta. První zmínky o pečení buchty s ovocem pochází z 18. století, kdy se stala oblíbenou pochoutkou ve šlechtických i měšťanských rodinách. Pečení buchty s ovocem bylo tehdy slavnostnější událostí, peklo se ve speciálních formách a zdobilo se s velkou péčí. Recepty se předávaly z generace na generaci a každá rodina měla ten svůj osvědčený. Postupem času se buchta s ovocem stala dostupnější i pro chudší vrstvy obyvatelstva a dnes patří k neodmyslitelným stálicím české kuchyně. Oblíbená je pro svou jednoduchost, lahodnou chuť a variabilitu. Ať už s tvarohem, mákem, povidly nebo sezónním ovocem, buchta s ovocem potěší malé i velké mlsníky.
Typy buchet s ovocem
Sladké pečivo s ovocem patří mezi neoblíbenější druhy moučníků. Existuje nepřeberné množství variant, které uspokojí chuťové pohárky každého. Buchty s ovocem se dají péct z kynutého, listového i třeného těsta. Každý typ těsta dodá buchtě specifickou chuť a texturu. Mezi nejoblíbenější druhy ovoce, které se do buchet používají, patří jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody, maliny a borůvky. Ovoce se do buchet přidává čerstvé, mražené, sušené i kompotované. Oblíbené jsou také kombinace více druhů ovoce. Chuť buchet s ovocem se dá ozvláštnit přidáním různých koření, jako je skořice, vanilka, badyán nebo hřebíček. Buchty s ovocem se podávají teplé i studené, samotné nebo s různými druhy příloh, jako je šlehačka, zmrzlina, zakysaná smetana nebo vanilkový pudink. Pečení buchet s ovocem je skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce a potěšit své blízké lahodným dezertem.
Buchta s ovocem, to je dar od slunce, upečený s láskou a plný sladké radosti.
Božena Němcová
Ingredience na buchtu s ovocem
Pro přípravu lahodné buchty s ovocem budete potřebovat kombinaci základních surovin a samozřejmě vašeho oblíbeného ovoce. Mezi ty nejdůležitější ingredience patří: mouka, která tvoří základ těsta a dodává mu strukturu. Pro jemnější konzistenci je vhodné použít hladkou mouku, pro rustikálnější vzhled a chuť pak hrubou mouku. Dále budete potřebovat vejce, která spojují suroviny a dodávají těstu vláčnost a nadýchanost. Cukr dodá buchti sladkou chuť a karamelový nádech. Můžete použít bílý nebo třtinový cukr, případně jejich kombinaci. Máslo dodá těstu bohatou chuť a křehkost. Pro ještě intenzivnější chuť zvolte máslo s vyšším procentem tuku. Nezapomeňte na prášek do pečiva, který zajistí, aby buchta krásně nakynula a byla nadýchaná. A konečně nejdůležitější ingrediencí je ovoce. Použít můžete čerstvé, mražené i kompotované ovoce dle vaší chuti a sezónní dostupnosti. Mezi nejoblíbenější druhy ovoce na buchty patří jablka, hrušky, švestky, meruňky, jahody, maliny nebo borůvky. Fantazii se meze nekladou, nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy ovoce pro originální a lahodné buchty.
Postup přípravy
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Poté přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Důležité je, aby těsto nebylo příliš husté, ale ani moc řídké. Konzistence by měla být tak akorát, aby se dala snadno rozetřít na plech.
Mezitím si připravíme ovoce. To můžeme použít čerstvé, mražené nebo i kompotované. Ovoce omyjeme, případně očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pokud používáme mražené ovoce, necháme ho nejprve rozmrazit. Aby buchta nebyla příliš mokrá, je vhodné ovoce před přidáním do těsta lehce posypat solamylem nebo pudinkovým práškem.
Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto poklademe připravené ovoce a lehce ho do něj zatlačíme. Buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30-40 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto propečené. Propečenost buchty můžeme zkontrolovat špejlí. Pokud po vytažení ze špejle nezůstane těsto přilepené, je buchta hotová.
Tipy pro pečení
Při pečení buchet a sladkého pečiva s ovocem je důležité vybrat správné ovoce. Měkké ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky, je vhodné přidat až na povrch těsta před pečením, aby se nerozvařily. Tvrdší ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo švestky, je možné přidat i do těsta. Důležité je ovoce před přidáním do těsta osušit, aby se těsto zbytečně nerozředilo.
Druh buchty | Typ ovoce | Přibližná doba pečení (min) | Obtížnost |
---|---|---|---|
Kynutá buchta | Třešně, borůvky, švestky | 45 | Střední |
Bublanina | Jablka, hrušky, meruňky | 30 | Snadná |
Koláč s drobenkou | Rybíz, angrešt, švestky | 35 | Střední |
Pro dosažení křupavé kůrky potřete povrch buchty rozšlehaným vejcem, mlékem nebo máslem. Pokud se vám zdá buchta během pečení příliš tmavá, přikryjte ji alobalem. Po upečení nechte buchtu vychladnout na mřížce, aby se nezapářila a zůstala krásně nadýchaná.
Varianty náplní
Sladké pečivo a buchty s ovocem nabízejí nepřeberné množství variací. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu buchty s tvarohem a ovocem, jako jsou jahody, borůvky, maliny nebo meruňky. Skvěle chutnají i kombinace s jablky, hruškami a švestkami. Pro milovníky sladšího pečiva se hodí kombinace s pudinkem, mákem nebo povidly. Ovoce se do buchet a pečiva přidává čerstvé, mražené i kompotované. Každá varianta má své kouzlo a dodá pečivu jedinečnou chuť. Při výběru ovoce se fantazii meze nekladou, experimentovat se vyplatí!
Servírování a skladování
Buchtu s ovocem i sladké pečivo s ovocem podávejte nejlépe ještě teplé, kdy ovoce krásně voní a těsto je vláčné. Pokud vám nějaké kousky zbydou, vůbec to nevadí. Pečivo můžete skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 2 dny. Pro delší uchování je vhodné buchtu nebo pečivo zamrazit. Před podáváním stačí nechat rozmrazit při pokojové teplotě. Chuťově je nejlepší pečivo ohřáté, ať už v troubě nebo mikrovlnné troubě. Ovoce dodá pečivu vláčnost, proto není potřeba žádné další dochucování. Pokud ale chcete, můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem, přidat šlehačku nebo kopeček vanilkové zmrzliny. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vaší chuti a příležitosti.
Publikováno: 30. 01. 2025
Kategorie: kuchyně