Gordon Bleu - Královský kousek, který si zamilujete!

Gordon Bleu

Co je gordon bleu?

Gordon bleu je kuchařský výraz, který vychází z francouzštiny. Tento termín označuje pokrm, který se skládá z řízek naplněných sýrem a šunkou a poté smažených v oleji. Tento oblíbený jídlo se často podává jako hlavní chod v restauracích nebo jako rychlé občerstvení. Původ slova "gordon bleu" lze najít ve francouzském vzdělávacím institutu, který se specializoval na gastronomii a hotelnictví - Institut Paul Bocuse, léta jednoho z nejlepších kuchařů na světě. Pokud máte rádi chuťové zážitky a rádi experimentujete s novými pokrmy, určitě si musíte vyzkoušet gordon bleu!

Původ a historie

Původ a historie gordon bleu - kuchařského výrazu, jenž znamená "modrá stuha", se datuje do francouzské kuchyně. Tento pokrm se tradičně skládá z křídla kuřecího masa plněného sýrem a šunkou, které je následně obaleno vaječným těstem a smaženo na pánvi. Původ tohoto chutného jídla sahá až do 18. století, kdy bylo poprvé podáváno na aristokratických dvorech Francie. Dnes je gordon bleu oblíbeným pokrmem po celém světě, přičemž každá země má své vlastní varianty této lahůdky.

Tradiční recept

Tradiční recept na jeden z nejoblíbenějších kuchařských výrazů - gordon bleu. Zde najdete návod, jak na to!

Variace na recept

Variace na recept - Gordon Bleu

Gordon Bleu je klasické francouzské jídlo, které se skládá z plátků masa (nejčastěji kuřecího), šunky a sýra. Tato kombinace se obalí v trojobalu a smaží se na pánvi. Pokud ale hledáte něco nového, můžete vyzkoušet různé variace na tento tradiční recept.

Například místo kuřecího masa můžete použít krůtí nebo prasaté, přidat do náplně slaninu, papriku nebo dokonce ananas a opanovat to třeba v mandlových lupínkách nebo sušeném kmíně. Pokud preferujete bezmasou variantu, můžete nahradit plátky masa například lilekem, cuketou či žampiony.

Možností je opravdu spousta. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, tak si můžete být jisti, že s Gordon Bleu nikdy neuděláte chybu.

Jak připravit gordon bleu krok za krokem

Chystáte se připravit gordon bleu a potřebujete návod krok za krokem? Nevadí, s tím vám ráda pomohu! Gordon bleu je lahodné jídlo z telecího nebo kuřecího masa, plněné šunkou a sýrem a obalené v strouhance. Pokud chcete obdivovat vaši dokonalou práci, postupujte podle těchto jednoduchých kroků:

1. Masa nakrájejte na stejnoměrné plátky o tloušťce asi 1 cm.

2. Plátky osolte a opepřete z obou stran.

3. Na každý plát položte řez šunky a plát sýra.

4. Maso složte tak, aby se šunka a sýr nacházely uvnitř masového balíčku.

5. Balíčky uzavřete pomocí párátek nebo dalších malých hrotitých páčidel.

6. Nyní si připravte tři talíře: jeden s moukou, druhý s rozšlehanými vejci a třetí s nastrouhaným chlebem nebo strouhankou.

7. Každý balíček nejprve obalte v mouce, potom je ponořte do vejce a nakonec ho provaltujte ve strouhance či chlebových drobech.

8. V hrnci rozehřejte olej a smažte každý balíček z obou stran do zlatova.

9. Hotové gordon bleu můžete podávat s bramborami, rýží nebo salátem.

A voilà! Teď už víte, jak připravit skvělý gordon bleu krok za krokem. Dobrou chuť!

Tipy na servírování

Tipy na servírování gordon bleu:

1. Podávejte na teplých talířích, aby se jídlo udrželo horké a křehké.

2. Doporučujeme přidat k tomuto jídlu osvěžující salát nebo zeleninovou přílohu, aby se snížila těžkost jídla.

3. Pokud chcete být opravdu šikovní v kuchyni, můžete přidat omáčku, která se hodí ke gordon bleu – například holandskou nebo champignonovou.

4. Nezapomeňte na dekoraci talíře! Krásné aranžmá zeleniny nebo bylinek může pomoci zdůraznit chuť tohoto lahodného jídla.

Kombinace s přílohami

Když se řekne "gordon bleu", většina lidí si vybaví křupavé kuřecí řízky plněné šunkou a sýrem. Ale co kdybychom k tomuto oblíbenému jídlu přidali nějaké zajímavé přílohy? V této rubrice se podíváme na různé kombinace, které mohou být skvělým doplňkem k gordon bleu. Od klasických bramborových hranolků po netradiční saláty a zeleninová pyré - možnosti jsou nekonečné!

Kde ochutnat nejlepší gordon bleu v ČR

Pokud hledáte ten nejlepší gordon bleu v ČR, můžete si být jisti, že nebudete zklamáni. Tento francouzský pokrm s nádivkou a obalovaný výrobkem se stal oblíbeným jídlem mnoha lidí po celém světě. V České republice najdete mnoho restaurací a hospod, které se specializují na toto chutné jídlo. Zkuste například restauraci U Pinkasů v Praze, kde si můžete vychutnat tradiční gordon bleu s bramborovou kaší a okurkovým salátem, nebo restauraci Druhé patro v Brně, kde nabízejí gordon bleu plněné kuřecím masem a sýrovou nádivkou. Pokud hledáte nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost, určitě navštivte některou z těchto restaurací a ochutnejte ty nejlepší gordon bleu v ČR!

Zajímavosti o gordon bleu

Zajímavosti o gordon bleu

Gordon bleu je kuchařský termín, kterým se označuje oblíbené jídlo připravované ze kuřecích řízků. Toto jídlo se často zaměňuje s francouzskou institucí La Maison de la Légion d'honneur, známou také jako École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre (ENSATT), která vyučuje kulinářské umění a servis.

Původ gordon bleu není úplně jasný, ale první zmínky o něm pochází z 20. století. V průběhu let se recept na gordon bleu mnohokrát vyvíjel a dnes má mnoho variant.

Tradičně je kuřecí řízek naplněn plátkem šunky a sýrem, následně obalen v trojobalu a smažen dozlatova. Nyní existují i vegetariánské verze s přidáním listového špenátu nebo houby namočené v mléce místo masa.

Gordon bleu je oblíbeným jídlem ve Francii, ale také po celém světě. Dnes ho najdeme na mnoha restauračních menu a různých kulinárních webech.

Pokud byste si chtěli sami připravit toto nabité jídlo, existuje mnoho různých receptů na internetu a v kuchařských knihách. Tak neváhejte a dejte se do vaření!

Závěr a doporučení pro čtenáře

Závěrem lze konstatovat, že gordon bleu je vynikající kuchařský výraz, který je oblíbený mezi mnoha gurmány a milovníky dobrého jídla. Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, doporučujeme použít kvalitní ingredience a dodržet postup přípravy. Věříme, že díky našim doporučením budete moci připravit skvělé jídlo pro své blízké a přátele. Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně receptu nebo potřebujete poradit s nákupem surovin, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poskytneme další informace a rady týkající se této lahodné speciality.

Publikováno: 11. 05. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Zdislava Vodičková

Tagy: gordon bleu | kuchařský výraz