Kouzelný recept na domácí kremrole, které vám rozpustí jazyk!
Vítejte přátelé, dnes bychom rádi představili skvělý recept na tradiční cukroví - kremrole. Tento sladký pokrm je oblíbený po celé České republice a má mnoho různých variant a způsobů jak ho připravit. My vám rádi ukážeme jeden z možných receptů, kterým si snadno připravíte křehké válečky plněné vanilkovou náplní. Tak pojďme se pustit do vaření!
Historie kremrolí
Historie kremrolí se datuje až do 19. století, kdy byly poprvé připraveny v Rakousku-Uhersku. Tyto lahodné cukrovinky byly původně nazývány trubičky a měly velmi jednoduchou podobu. Postupem času se však staly oblíbeným dezertem po celé Evropě a jejich receptury začaly být více zdokonalovány.
V České republice jsou kremrole neodmyslitelnou součástí tradičního pečení. První zmínka o nich pochází z poloviny 20. století, ale populární se staly až v průběhu 60. let.
Dnes existuje mnoho různých variant kremrolí, které jsou plněny ovocem, krémem nebo třeba máslem s medem. V každém případě však platí, že správně udělaná kremrole musí být nadýchaná a křehká zvenku, s lahodným krémovým náplňovým jádrem uvnitř.
Pokud chcete ochutnat opravdu skvělé české kremrole, není nic lepšího než si je připravit sami doma podle osvědčeného receptu. A ten právě u nás najdete!
Potřebné ingredience
Chcete-li připravit vynikající kremrole, potřebujete několik klíčových ingrediencí. Nejdůležitější je samozřejmě těsto, které se skládá z mouky, másla, soli a vody. Pro plnění kremu budete potřebovat mléko, cukr a vanilkový pudink. Kromě toho budete také potřebovat šlehačku a cukr moučka na ozdobení. Aby byly vaše kremrole skutečně dokonalé, nezapomeňte na vybavení jako je vál, pekáčky a sáček na zdobení. Ujistěte se, že máte všechno, co potřebujete před zahájením procesu pečení!
Postup přípravy těsta
Postup přípravy těsta je klíčovým krokem pro dokonalé kremrole. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience - hladkou mouku, máslo, cukr, vejce a ocet. Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem a přidejte do ní na kostičky nakrájené máslo. Poté začněte hnětat těsto rukama nebo pomocí mixéru s hákem. Přidejte vejce a ocet a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
Hotové těsto dejte na chvíli odpočinout do lednice, aby se stalo pevnějším a snáze se s ním pracovalo. Poté rozdělte těsto na menší porce a rozválejte ho na vále do tloušťky okolo 3 mm.
Vykrájejte z těsta obdélníky o velikosti asi 10x30 cm a z každého obdélníku utvořte kornout pro náplň krémem. Kornouty dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia po dobu cca 15 minut (sledujte barvu těsta).
Hotové kremroly nechte vychladnout a pak můžete naplnit krémovou směsí podle vašeho oblíbeného receptu a posypat je třeba cukrem v prahu. Bon appétit!
Příprava krému
Příprava krému je klíčovým krokem při výrobě lahodných kremrolí. Na začátku je nezbytné rozpustit cukr a máslo na pánvi a postupně přidat mléko, dokud se směs nezačne vařit. Poté následuje přidání mouky a kypřícího prášku do směsi, aby se tvořil lehký krém.
Když je krém uvařen, musí být nejdříve ochlazen. Poté se přidají žloutky a vanilková esence pro zvýraznění chuti. Celý proces vyžaduje pečlivost a trpělivost, aby výsledný krém byl hladký a jemný.
Jakmile je krém dokončen, může být použit k naplnění rohlíků nebo dortů. Kremrole jsou oblíbenou pochoutkou a s touto recepturou si každá domácnost může snadno vychutnat svůj vlastní dárek z trouby.
Sestavení kremrolí
Sestavení kremrolí je snadné a zároveň velmi zábavné. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte hladkou mouku s cukrem a solí, poté přidejte na kostičky nakrájené máslo a všechno společně promíchejte, dokud nevznikne drobenka. Potom začněte přidávat studenou vodu, aby se těsto spojilo dohromady.
Poté dejte těsto na stůl a vyhněťte ho na váleček. Rozřežte těsto na pásy o šířce asi 8 cm. Tyto pásy pak obalte kolem speciálních kremrolových tyčinek (takzvaných "formiček") a pečlivě slepte okraje.
Pokud nemáte k dostání kremrolové formičky, můžete použít také například rovnou sklenici nebo baňku s průměrem cca 5-6 cm. Tento nádobek obalte potravinovou fólií, natřete olejem a položte na pekáč – kremroly se budou péct právě na této podložce.
Když jsou vaše kremrole připraveny na pečení, dejte je do trouby a pečte je na 180 stupňů asi 25 minut, dokud nepozlátnou.
Nyní přijde na řadu náplň. Našlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a poté ji plňte do kremrolí. Konečnou tečkou pak může být posypání kremrolí cukrem v prášku.
Hotovo! Vaše kremrole jsou připraveny ke konzumaci. Dobrou chuť!
Pečení a zdobení
Pečení a zdobení jsou neodmyslitelně spjaty s oblastí cukrářství. Když se řekne sladkosti, mnoho lidí si představí křehké kremrole plné krému a ozdobené cukrovou polevou. Připravit tyto lahodné pochoutky není vůbec těžké, ale vyžaduje trochu trpělivosti a citu pro detail.
Nejdůležitější součástí receptu na kremrole je připravit dokonalý těsto, které by mělo být jemné a křehké. Potom následuje příprava krémové náplně s vanilkovou chutí, která dodá sladkostem další vrstvu chuti. Po dopečení cukrových rohlíčků se pak přistoupí k jejich zdobení - tradičně bývají pokryté bílou polevou ze šlehačky a cukru.
Při pečení a zdobení je důležité dbát na detaily, jako např. velikost kousku těsta pro každý rohlík, aby byly nakonec všechny stejně velké. Také ozdobení by mělo být precizní a esteticky povedené - jednoduchá kombinace bílé polevy s čokoládovými čipy nebo barevnými cukrářskými perlami dokáže být velice účinná.
Když máte k dispozici správný recept a dáte si práci s detaily, můžete se těšit na dokonalé kremrole jako od profesionálního cukráře.
Varianty a tipy na úpravu receptu
Varianty a tipy na úpravu receptu kremrole mohou být pro gurmány i začátečníky skvělým způsobem, jak si přizpůsobit toto oblíbené cukroví svým preferencím a chuťovým požadavkům.
Pro změnu ovocného náplně můžete použít například jahody, maliny nebo meruňky místo tradiční vanilkové krému. Pokud máte rádi slaný kontrast, můžete do krému přidat na kostky nakrájenou slaninu, která dodá dezertu zajímavou chuťovou rovnováhu.
Co se týče samotného plnění, dnes už neplatí jen klasická forma se šlehačkou či vanilkovým krémem. Můžete vyzkoušet také lehké mascarpone nebo smetanové krémy s ovocem či kořením jako je třeba skořice či kakao.
Pokud si chcete ušetřit práci s pečením listových těst, můžete použít placky na tortilly, které jsou již hotové a stačí je jen trochu ohřát v troubě před plněním.
Nebojte se experimentovat a zkuste najít svou vlastní verzi tohoto tradičního cukroví. Vaše rodina a přátelé budou jistě nadšeni z každé nové varianty, která se objeví na vánočním stole.
Ať už se pustíte do přípravy kremrolí s tímto receptem poprvé nebo už jste zkušenými kuchaři, doufám, že jste si vychutnali proces i výsledek. Nyní se blíží konec a na stole jsou hotové, chutné kremrole, které můžete podávat jako dezert po obědě či večeři. Nezapomeňte ještě posypat trochou cukru a šlehačky pro dokonalý závěr tohoto sladkého požitku. Přeji vám dobrou chuť!
Publikováno: 22. 08. 2023
Kategorie: kuchyně