Nadýchaná rýže a šťavnaté kuřecí maso: Recept na dokonalý oběd

Kuřecí Maso S Rýží

Klasika české kuchyně

Kuřecí maso s rýží, to je synonymum pro českou kuchyni. Jednoduché, rychlé a syté jídlo, které zvládne připravit i naprostý začátečník. Stačí pár ingrediencí, které má doma snad každý, a za chvíli se celým bytem line omamná vůně. Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale klasika je klasika – osmahnout na cibulce dozlatova a dusit doměkka. Rýže se uvaří ve slané vodě a poté se smíchá s masem.

Existuje mnoho variant a tajných ingrediencí, kterými lze tento pokrm ozvláštnit. Někdo přidává do masa česnek, jiný zase majoránku. Oblíbená je i varianta s paprikou nebo rajčaty. Fantazii se meze nekladou. Důležité je, aby vám jídlo chutnalo. Kuřecí maso s rýží je zkrátka stálicí českých kuchyní a není divu. Je to jídlo, které zasytí, zahřeje a potěší chuťové pohárky.

Výběr masa a rýže

Kuřecí maso s rýží je klasika, která neomrzí. Ale i u takového jídla se dá šlápnout vedle. Aby se vám kuřecí maso povedlo šťavnaté a rýže nadýchaná, je potřeba vybrat ty správné suroviny. U kuřecího masa máte na výběr z několika částí. Pro rychlou přípravu se hodí kuřecí prsa, která jsou libová a dají se péct, smažit i dusit. Pokud máte raději šťavnatější maso, sáhněte po kuřecích stehnech. Ta obsahují více tuku a jsou ideální na pečení s kůží. Co se týče rýže, existuje nepřeberné množství druhů. Pro kuřecí maso s rýží se hodí dlouhozrnná rýže, která se dobře vaří a nelepí se. Oblíbená je jasmínová rýže s jemnou oříškovou vůní nebo basmati rýže s nasládlou chutí. Pokud chcete rýži s výraznější chutí, zkuste natural rýži. Ta si i po uvaření zachovává pevnou strukturu a lehce oříškovou chuť.

Ingredience pro lahodný pokrm

Pro přípravu dokonalého kuřecího masa s rýží budete potřebovat několik klíčových ingrediencí. Základem je samozřejmě kvalitní kuřecí maso, ideálně ze stehen nebo prsou. Pro extra chuť doporučuji zvolit maso s kostí a kůží, které dodá pokrmu šťavnatost. Dále si připravte rýži, nejlépe jasmínovou nebo basmati, která se hodí k asijským pokrmům. Pro dochucení budete potřebovat sójovou omáčku, rybí omáčku (volitelně), sezamový olej, med, zázvor, česnek a jarní cibulku. Nezapomeňte ani na sůl a pepř dle chuti. Pro ty, kteří mají rádi pikantnější jídla, doporučuji přidat chilli papričku. Pro zjemnění chuti můžete použít i trochu citronové šťávy.

Postup přípravy krok za krokem

Kuřecí maso s rýží je klasika, kterou miluje snad každý. Ať už se chystáte na rychlý oběd nebo večeři, s tímto receptem nešlápnete vedle. Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Budete potřebovat kuřecí maso (prsa nebo stehna), rýži (dlouhozrnná je ideální), cibuli, česnek, máslo, sůl, pepř a vaše oblíbené koření. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte. Poté přidejte kuřecí maso a opečte ho ze všech stran dozlatova. Rýži propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte ji k masu. Vše zalijte vodou (množství vody závisí na druhu rýže, řiďte se návodem na obalu) a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte pod pokličkou doměkka, dokud se rýže nevsákne všechnu vodu. Během vaření můžete přidat i další koření dle chuti, například sladkou papriku, kari nebo tymián. Hotové kuřecí maso s rýží podávejte teplé, ozdobené čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy pro dokonalou chuť

Kuřecí maso s rýží je klasika, která nikdy neomrzí. Ale i zdánlivě jednoduché jídlo může s pár triky chutnat jako od babičky. Základem je samozřejmě kvalitní kuřecí maso. Vybírejte si raději menší kusy, budou šťavnatější. Před samotnou přípravou maso osušte papírovou utěrkou, zbavíte ho tak přebytečné vody a docílíte krásně křupavé kůrčičky. Rýži před vařením propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čirá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu a rýže se nebude tolik lepit. Nebojte se experimentovat s kořením! Kuřecímu masu sluší sladká paprika, kari, tymián nebo oregano. Rýži pak můžete ochutit kurkumou, šafránem nebo bylinkami, jako je petrželka či pažitka. Pro ještě intenzivnější chuť přidejte do vody na vaření rýže kuřecí vývar nebo zeleninový bujón. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte na zeleninu! Čerstvá zelenina dodá jídlu svěžest a potřebné vitamíny.

Servírování a přílohy

Kuřecí maso s rýží je samo o sobě delikatesou, ale s vhodně zvolenými přílohami a stylovým servírováním se z něj stane nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Nebojte se experimentovat s barvami a texturami. Svěží zeleninové saláty, jako je okurkový s koprem nebo rajčatový s bazalkou, pokrm krásně odlehčí a dodají mu svěžest. Pro milovníky sytějších chutí se nabízí kombinace s dušenou zeleninou, například s mrkví, hráškem a kukuřicí.

Chuť kuřecího masa s rýží skvěle doplní i různé dipy a omáčky. Lehký jogurtový dip s bylinkami, pikantní chilli omáčka nebo sladkokyselá brusinková omáčka – fantazii se meze nekladou.

Při servírování se nebojte kreativity. Kuřecí maso s rýží můžete naservírovat na jeden velký talíř pro společné hodování, nebo každému strávníkovi připravit porci zvlášť.

Inspirace pro obměny receptu

Kuřecí maso s rýží je jako prázdné plátno, které čeká na vaše kulinářské tahy štětcem. Experimentujte s různými druhy rýže – jasmínová rýže dodá pokrmu exotickou vůni, natural rýže zase zemitější tóny. Místo klasické bílé rýže zkuste quinou nebo kuskus pro zdravější variantu. Kuřecí maso můžete před tepelnou úpravou marinovat v jogurtu s kari kořením, medem a sójovou omáčkou pro asijskou inspiraci. Středomořskou atmosféru navodíte přidáním sušených rajčat, oliv a feta sýru. Milovníci pikantních jídel si pochutnají na kuřecím mase s rýží ochuceném chilli papričkami, římským kmínem a koriandrem. Nebojte se experimentovat s čerstvými bylinkami – petržel, pažitka, tymián nebo rozmarýn dodají pokrmu svěžest a aroma. Pro ještě sytější chuť přidejte do rýže při vaření zeleninový vývar místo vody. Kuřecí maso s rýží je zkrátka univerzální pokrm, který můžete obměňovat podle své fantazie a chuti.

Vlastnost Kuřecí maso s rýží
Doba přípravy cca 45 minut
Náročnost Nízká

Kuřecí maso s rýží jinak

Kuřecí maso s rýží, to je klasika, která neomrzí. Ale co tak si ji trochu ozvláštnit? Zapomeňte na nudnou smaženinu a pusťte se do experimentování! Kuřecí maso s rýží nabízí nepřeberné množství variací. Zkuste ho například upéct v troubě s voňavým kořením a zeleninou. Skvěle se hodí paprika, cuketa, rajčata nebo brokolice. Pro exotickou chuť přidejte kari koření, kokosové mléko a kousky ananasu. Milovníci asijských chutí si zase pochutnají na kuřecím mase s rýží připraveném ve wok pánvi se sójovou omáčkou, zázvorem a česnekem. Nebojte se experimentovat s bylinkami. Čerstvá petrželka, pažitka, tymián nebo rozmarýn udělají s vaším pokrmem divy. A co teprve různé druhy rýže? Místo klasické bílé zkuste jasmínovou, natural nebo červenou. Kuřecí maso s rýží tak bude pokaždé chutnat jinak a originálně.

Kuřecí maso s rýží, to je symfonie chutí, kde se něžná chuť kuřete prolíná s jemností rýže a dohromady vytváří pokrm hodný královské tabule.

Zdeněk Procházka

Vegetariánská varianta

Pro ty, kdo se zrovna nekamarádí s masem, ale přesto si chtějí pochutnat na skvělé kombinaci chutí, existuje lahodná vegetariánská varianta kuřecího masa s rýží. Místo kuřecího masa můžeme použít tofu, tempeh nebo květák. Tofu a tempeh před tepelnou úpravou nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Dále postupujeme stejně jako v receptu s kuřecím masem. Orestovanou zeleninu smícháme s uvařenou rýží, přidáme oblíbené koření a bylinky a necháme prohřát. Vegetariánská verze kuřecího masa s rýží je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Je plná chuti, živin a zasytí na dlouhou dobu.

Rychlý recept pro zaneprázdněné

Kuřecí maso s rýží je klasika, která nikdy neomrzí. Ale co když nemáte čas trávit hodiny v kuchyni? I pro zaneprázdněné dny existuje řešení v podobě rychlého a chutného receptu. Stačí vám pár ingrediencí a 30 minut vašeho času. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a opečte je na pánvi dozlatova. Přidejte zeleninu dle vaší chuti – skvěle se hodí například cibule, paprika, cuketa nebo mrkev. Vše společně orestujte a zalijte vodou nebo vývarem. Přisypte rýži, osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření – kurkuma, paprika nebo kari dodají pokrmu skvělou chuť i barvu. Přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni do změknutí rýže a masa, cca 20 minut. Během vaření není potřeba míchat. Hotové jídlo můžete posypat čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Tento rychlý recept na kuřecí maso s rýží je ideální pro všechny, kteří nemají čas na složité vaření, ale přesto si chtějí pochutnat na zdravém a chutném jídle.

Kuřecí maso s rýží pro děti

Kuřecí maso s rýží je klasika, kterou milují snad všechny děti. Je to jednoduché, rychlé a chutné jídlo, které zasytí malé i velké strávníky. Navíc je kuřecí maso s rýží velmi variabilní, můžete ho připravit na mnoho způsobů a vždy bude chutnat skvěle.

Základem je samozřejmě kvalitní kuřecí maso. Vybírejte maso z mladých kuřat, které je křehčí a šťavnatější. Rýži můžete použít jakoukoli, ale nejlépe se hodí jasmínová nebo basmati. Pro děti je vhodné rýži před vařením propláchnout, aby se zbavila přebytečného škrobu.

Kuřecí maso můžete uvařit vcelku, nakrájet na kostky nebo použít kuřecí prsa. Pro děti je nejlepší maso nakrájet na menší kousky, aby se jim lépe jedlo. Maso můžete před vařením okořenit solí, pepřem a dalšími bylinkami dle chuti.

Rýži uvařte podle návodu na obalu. Pro děti je vhodné rýži vařit o něco déle, aby byla měkčí. Hotovou rýži můžete smíchat s máslem, bylinkami nebo zeleninou.

Kuřecí maso s rýží můžete podávat s různými přílohami, jako je zeleninový salát, kompot nebo jogurt. Pro děti je vhodné jídlo ozdobit kousky zeleniny, aby bylo lákavější.

Tipy na skladování zbytků

Kuřecí maso s rýží je klasikou, která chutná vždycky. Co ale se zbytkem, který nedojíte? Nevyhazujte ho! Správným skladováním si můžete pochutnat i na druhý den. Základem je nechat jídlo co nejrychleji zchladnout. Nenechávejte ho dlouho na pokojové teplotě, kde se daří bakteriím. Ideální je rozdělit ho na menší porce a dát do lednice do dvou hodin od uvaření.

V chladničce vám kuřecí maso s rýží vydrží v uzavřené nádobě 3-4 dny. Pokud ho plánujete skladovat déle, je lepší ho zamrazit. Před zamrazením ho nechte úplně vychladnout a rozdělte ho do sáčků nebo krabiček určených pro mrazení. V mrazáku vám vydrží 2-3 měsíce.

A jak na ohřátí? Z lednice stačí ohřát v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Z mrazáku je nejlepší nechat jídlo rozmrazit v lednici a poté ohřát. Kuřecí maso s rýží můžete použít i jako základ pro další jídla. Přidejte zeleninu, omáčku a máte rychlý oběd nebo večeři.

Publikováno: 21. 10. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Radka Novotná

Tagy: kuřecí maso s rýží