Bao – tajemství exotické chuti z Asie

Bao

Co je to bao?

Bao je tradiční asijské jídlo, které se skládá z měkkého kynutého těsta plněného různými ingrediencemi, například masem, zeleninou nebo sladkou náplní. Jeho původ lze vystopovat do Číny a dnes je oblíbeným pokrmem po celém světě. Bao se často podávají jako malé občerstvení nebo součást hlavního jídla. Své místo si našly i v gastronomii fusion kuchyně, kde se kombinují s různými druhy kuchyní a ingrediencemi. Pokud jste dosud neochutnali bao, určitě byste si jej měli co nejdříve vyzkoušet!

Historie a původ bao

Historie a původ bao

Bao je tradiční asijské jídlo, které se stalo populární po celém světě. Pochází z Číny, kde se vyrábí již více než 1 800 let. První zmínka o tomto pokrmu se objevila v jedné z knih z období severní dynastie Wei (386–534). První bao byly plněné mletým masem a sušenými rybami.

V devátém století se recept na bao dostal do Koreje a Japonska, kde se začala používat rýže jako náplň. V Japonsku se pak tato varianta bao nazývá "nikuman" a v Koreji "jjinppang".

Kolem roku 1850 byli čínští přistěhovalci povoláni do Severní Ameriky pro stavbu železničních tratí. Spolu s nimi dorazilo i toto oblíbené jídlo. Dnes jsou baos oblíbené nejen v Asii, ale i v západních zemích, kde jsou modifikovány podle místních chutí a preferencí.

Tradičně jsou baos plněné masem, ale dnes lze nalézt i vegetariánské verze s různými druhy zeleniny. Baos jsou oblíbenou volbou pro rychlé občerstvení, ale také se podávají jako součást hlavního jídla.

Nejznámější druhy bao

Bao je oblíbené asijské jídlo, které se skládá z kynutých buchet plněných různými druhy masa, zeleniny nebo třeba sladkou pastou. Mezi nejznámější druhy bao patří například klasické pečené vepřové bao, pikantní kuřecí bao s kimči nebo vegetariánský bao s houbami a zeleninou. Nejenže jsou tyto varianty chutné a zdravé, ale také velmi populární po celém světě a jejich příprava se stala součástí mnoha moderních kuchyní.

Jak se připravuje bao těsto?

Bao těsto je základem pro oblíbené asijské jídlo, které se stává stále populárnějším i v naší kuchyni. Jeho příprava není nijak složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a cviku. Pokud chcete ochutnat ty nejlepší domácí bao buchty, postupujte podle následujících kroků:

1) Do mísy si nasypeme mouku (hladkou nebo polohrubou), přidáme droždí, cukr a sodu bikarbonu.

2) Přilijeme do misky zhruba 3/4 sklenice teplé vody a začneme těsto hníst. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu vody nebo mouky.

3) Jakmile máme hladké a pružné těsto, uděláme z něho kulatý bochník a necháme ho odpočinout pod utěrkou po dobu asi 20 minut.

4) Poté si z bochníku odkrojíme kousky velikosti půltenisu a každý kousek rozválíme na tenký plát.

5) Plát položíme do dlaně a doprostřed dáme lžičku náplně - může to být masová směs s kořením, zeleninové fazole či sladká ovocná směs.

6) Konce těsta pevně stiskneme dohromady tak, aby vznikla malá kulička s náplní uvnitř.

7) Každý bao buchtu poklademe na květovaný ubrus a necháme chvíli kynout (cca 20 minut).

8) Nakonec každou buchtu opatrně uvaříme na páře po dobu asi 15 minut.

Hotovo! Bao těsto je připravené k podávání - můžete si ho dát samotné nebo s různými omáčkami a přísadami. Bon appétit!

Náplně do baos

Pokud máte chuť na autentické asijské jídlo, zvažte ochutnání bao. Tyto malé kuličky chuti jsou plné lahodného masa nebo zeleniny a jsou perfektním způsobem, jak si vychutnat asijskou kuchyni. Naštěstí pro vás, nabízíme široký výběr náplní do bao, aby vaše chuťové pohárky byly naplněny požadovanými chutěmi. Vyberte si ze svěžích a barevných možností náplní, jako jsou grilované maso, těstoviny a zelenina nebo kořenící tofu. Kombinujte a experimentujte s různými druhy náplní, abyste našli svůj oblíbený bao!

Jak správně jíst bao?

Bao jsou oblíbeným asijským jídlem, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tyto malé dampingu plněné masem, zeleninou a dalšími lahodnostmi se dají jíst kdykoliv během dne. Avšak pokud nevíte, jak správně jíst bao, můžete si ujít jeho neuvěřitelnou chuťovou kombinaci. Následující tipy a triky vám pomohou užít si tuto exotickou delikatesu naplno.

Bao v restauracích a street foodu

Bao, oblíbený pokrm asijské kuchyně, se stává stále populárnějším i v restauracích a nabídce street foodu po celém světě. Tento měkký, parní buchty plněný nejrůznějšími ingrediencemi, jako jsou maso, zelenina nebo tofu, je vynikající volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat autentické asijské jídlo. Pokud se chystáte na okružní cestu po zemích jako Japonsko, Čína nebo Korea, určitě si nenechte ujít ochutnat pravý bao.

Jak si připravit bao doma

Rádi byste si vyzkoušeli připravit bao doma? Toto oblíbené asijské jídlo, které se skládá z kynutých houskových bochánků plněných různými ingrediencemi, není vůbec složité připravit. Stačí si připravit těsto na bao, nechat ho vykynout a poté naplnit podle libosti. V následujícím textu vám ukážeme, jak si můžete jednoduše připravit bao doma a užít si tak chuťovou explozi do pohodlí vašeho domova!

Zajímavosti o baos

Zajímavosti o baos: tajemné a oblíbené asijské jídlo

Baos jsou populární asijské jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Toto tajemné a chutné jídlo má však mnoho zajímavostí, které byste možná nečekali.

Baos jsou typické pro čínskou kuchyni, ale jsou oblíbené i v dalších zemích, jako je Korea nebo Japonsko. Baos jsou malá kulička z kvašeného těsta plněná různými přísadami. Můžete najít baos plněné masem, zeleninou, rybami nebo sladkými náplněmi.

Baos jsou tradičně vařené na páře, což jim dává charakteristickou měkkost a šťavnatost. Existuje však také moderní verze, které jsou smažené nebo grilované.

Toto asijské jídlo se stalo velmi populárním v posledních letech díky svému jedinečnému tvaru a lahodnému obsahu. Baos se podávají jako svačina nebo hlavní jídlo a jsou vhodné pro vegetariány i masožravce.

Pokud si chcete vychutnat tradiční a autentické asijské jídlo, určitě byste měli ochutnat baos. Je to skvělá příležitost objevovat nové chutě a potraviny z celého světa.

Závěr a doporučení pro ochutnání bao.

Pokud jste se dosud nesetkali s baem, určitě byste ho měli ochutnat! Toto tradiční asijské jídlo je naplněno chutnými ingrediencemi a obaleno v měkkém a lehkém těstě. V závěru vám přinášíme pár doporučení, jak si baem co nejlépe vychutnat.

1. Nejlepší způsob, jak ochutnat bao, je ho pořádně rozpůlit a vidět tak jeho chutné plnění.

2. Zkuste různé druhy baem - tradiční masový bao s vepřovým nebo kachním masem, ale i vegetariánský bao s houbami nebo tofu.

3. Kombinujte různé druhy omáček ke svému baem - sladkokyselou, pikantní či kořeněnou variantu.

4. Nezapomeňte na správnou teplotu - aby byl bao opravdu lahodný, měl by být teplý.

Pamatujte si, že o ochutnání baem se nikdy nemusíte stydět - je to skvělá příležitost prozkoumat nové chutě a kuchyni!

Publikováno: 28. 04. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Radka Novotná

Tagy: bao | asijské jídlo