Gnocchi se špenátem: Výtečná kombinace chuťových lahůdek v jednom talíři!

Gnocchi Se Špenátem

Pokud hledáte novou kulinářskou výzvu, rozhodně byste měli ochutnat gnocchi se špenátem. Tento pokrm je nejen chutný, ale také plný zdravých složek a není příliš obtížné ho připravit i doma. Stačí trochu trpělivosti a následovat pár jednoduchých kroků. V tomto článku se dozvíte podrobné instrukce na přípravu této lahodné italské speciality a určitě si užijete spoustu radosti z vaření a potěšení z jídla.

Historie gnocchi

Historie gnocchi sahá až do starověkého Říma, kde byly připravovány z brambor a nazývaly se "puls". Poté se postupně rozšířily do Itálie a dalších zemí Evropy. Dnes existuje mnoho variant receptů na gnocchi v různých zemích světa. Tradičně jsou gnocchi připravované z bramborového těsta, které se smíchá s moukou a vejci, ale existují také verze nízkokalorických gnocchi s použitím špenátu místo brambor. Gnocchi se špenátem jsou oblíbeným pokrmem zejména v Itálii, ale postupně získávají stoupající popularitu i ve světě.

Potřebné suroviny

Pro přípravu gnocchi se špenátem budete potřebovat několik základních surovin. Hlavní složkou jsou brambory, ze kterých se vyrábí samotné gnocchi. Dále budete potřebovat hladkou mouku a vejce, které se použijí jako další přísady do těsta na gnocchi. Pro pikantní chuť jídla budete také potřebovat špenát – můžete použít buď čerstvý nebo zmrazený. Kromě toho může být součástí receptu také sýr, smetana nebo máslo, které dodají jídlu krémovost a plnou chuť. Všechny tyto suroviny spolu vytvářejí lahodné, hutné a chutné jídlo plné vitamínů a minerálů.

Postup přípravy gnocchi

Příprava gnocchi je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a cviku. Gnocchi jsou italská specialita z bramborového těsta, které se dají kombinovat s různými omáčkami a přísadami. Prvním krokem je uvaření brambor v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Poté se oloupou, rozmixují a vyrobí se z nich hladká kaše. K této kaši se přidávají mouka a vejce, aby vzniklo těsto na gnocchi. Toto těsto se pak drolí na menší kousky, které se vaří ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Potom stačí již jen podat s libovolnou omáčkou - například s špenátem či rajčaty. Gnocchi jsou skvělou alternativou klasických těstovin a určitě si je zamilujete!

Příprava omáčky se špenátem

Pokud si chcete vychutnat skvělé italské jídlo gnocchi se špenátem, musíte si připravit také dokonalou omáčku. Jak tedy na to? Začněte tím, že do pánve dáte rozpustit máslo a přidáte nakrájenou cibuli. Smažte ji na středním plameni, dokud nebude zlatavá. Dále přidejte nadrobno nasekaný česnek a nechte ho orestovat. Poté je na řadě špenát - ten dejte do pánve a nechte ho s sebou smíchat s cibulí a česnekem po dobu asi 5 minut, dokud se nezměkne.

Když máme hotovou zeleninu, můžeme přidat mléko a vařit pod stálým mícháním asi 2 minuty. Potom stačí jen vmíchat strouhaný parmazán a koření dle chuti - salt & pepper, muškátový oříšek apod., aby omáčka dostala ten správný aroma.

Tuto jednoduchou omáčku ze špenátu můžete použít i k jiným pokrmům jako jsou například rizoto se špenátem či grilované kuře s omáčkou ze špenátu. Srovnej své kuchařské umění s italskými šéfkuchaři a užijte si dokonalou chuť gnocchi se špenátem s touto výbornou omáčkou!

Kombinace a servírování

Při přípravě jídla nejde jen o to, jaké suroviny zvolíme, ale také jak je dokážeme kombinovat a servírovat. To platí i pro pokrm jako jsou gnocchi se špenátem. Samotné těstoviny z bramborového pyré jsou totiž dost neutrálního chuti, a proto potřebujeme něco, co je trochu okoření a dodá jim na výraznosti. Špenát je v tomto případě ideální volbou - nejenže vyvažuje chuťový profil celého jídla, ale také mu dodává nutriční hodnoty díky obsahu vitamínů a minerálů. Servírování pak může být například doplněno o strouhaný parmazán nebo rukolu, což jídlo ještě více pozvedne a zúročí snahu při jeho přípravě.

Celkově lze říci, že gnocchi se špenátem je vynikající jídlo, které potěší nejen milovníky italské kuchyně. Jeho výhodou je rychlá a snadná příprava, což ocení zejména ti, kteří nemají moc času na vaření. Navíc je toto jídlo relativně levné a dá se velmi jednoduše upravit podle osobních preferencí. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco nového a lahodného, rozhodně si gnocchi se špenátem nechte dobře chutnat!

Publikováno: 12. 09. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Zdislava Vodičková

Tagy: gnocchi se špenátem | jídlo