Jitrnice - tradiční české jídlo, které vám rozproudí chuťové pohárky!
Úvod do tématu jitrnice
Úvod do tématu jitrnice
Jitrnice jsou tradiční české klobásy, které se vyrábějí z vepřového masa, krvavice a dalších ingrediencí. Tento recept je oblíbeným počinem zejména na podzim, kdy se slaví zabijačka. Jitrnice se dají připravit různými způsoby a každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept. Pokud se chystáte poprvé vyrobit jitrnice, následující informace vám pomohou s tímto úkolem. V tomto článku najdete postup od nakupování surovin až po finální formování jitrnic. Vydejte se s námi do světa tradiční české kuchyně a objevte krásu přípravy jitrnic!
Potřebné suroviny
Potřebné suroviny pro přípravu jitrnic:
- 1 kg vepřové krkovice
- 500 g vepřového bůčku
- 200 g játra (vepřová nebo kuřecí)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- sůl, pepř, majoránka a kmín podle chuti
- střívka na plnění jitrnic (ideálně skopová)
S těmito surovinami si můžete snadno připravit klasickou domácí jitrnici a potěšit tak své blízké chutným pokrmem.
Postup přípravy jitrnice
Postup přípravy jitrnice je poměrně snadný a není třeba být zkušeným kuchařem. Základem je maso a vnitřnosti, které se nasekají na menší kousky. Poté se masová směs dochutí kořením a naplní do střev.
Postup:
1. Připravte si ingredience - maso (nejčastěji vepřové), srdce, játra, cibuli, česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl.
2. Maso a vnitřnosti nasekejte na menší kousky.
3. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a společně s prolisovaným česnekem smažte dozlatova.
4. Přidejte nasekané maso a prohlaďte ho koštětem.
5. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou podle chuti.
6. Směs nechte odstát minimálně 30 minut.
7. Mezitím si připravte střeva (nejlépe skopová).
8. Naplňte střeva již dochucenou směsí tak, aby nebyla přetrhaná a nebyly v ní vzduchové bubliny.
9. Nyní je jitrnice hotová ke vaření - můžete ji vařit ve vodě asi na 80-90 °C po dobu 1-2 hodiny.
Jitrnice patří k tradičním českým receptům, které si oblíbila řada lidí. S tímto postupem přípravy zvládne jitrnici perfektně každý domácí kuchař. Dobrou chuť!
Nápady na podávání jitrnic
J
Tipy a triky pro dokonalou jitrnici
Tipy a triky pro dokonalou jitrnici
Jitrnice je tradiční české masné jídlo, které má mnoho fanoušků po celé zemi. Pokud chcete připravit dokonalou jitrnici, doporučujeme dodržovat následující tipy a triky:
- Používejte kvalitní suroviny - pro skvělou chuť jitrnice je důležité použít kvalitní vepřové maso, cibuli a kořenovou zeleninu.
- Snažte se nevyděsit se nepříliš lákavých ingrediencí - například krev, jelita nebo vnitřnosti jsou důležité pro autentický punc české jitrnice.
- Dodržujte správný poměr masa a krve - hmotnost masa by měla být od 1/3 do 2/3 ku hmotnosti krve.
- Využijte koření na plné obrátky - do směsi masa i nádivky přidejte majoránku, kmín, pepř či nové koření podle své chuti.
- Pečlivě promíchejte všechny suroviny - aby byla směs masa a nádivky dobře spojená a mohla vaše jitrnice zcela uchvátit chuťové buňky vašich hostů.
Sledujte tyto tipy a triky a vaše jitrnice bude jistě chutná a dokonalá!
Závěr a doporučení na skladování jitrnic.
Po dokončení vašeho jitrnicového receptu se zaměřte na správné skladování. Zde jsou některá doporučení:
1. Jitrnice lze skladovat v lednici po dobu 3-5 dnů.
2. Pokud chcete skladovat jitrnice déle, je nejlepší je zmrazit (pro zvýšení trvanlivosti až na 6 měsíců).
3. Pamatujte si, že v případě zmrazení je důležité jitrnice řádně zabalené, aby nedocházelo k mrazovému popálení.
4. Rozmrazené jitrnice lze snadno ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.
Sledujte tato doporučení a budete mít své domácí jitrnice vždy čerstvé a chutné!
Publikováno: 21. 04. 2023
Kategorie: kuchyně