Jitrnice - tradiční české jídlo, které vám rozproudí chuťové pohárky!

Jitrnice

Úvod do tématu jitrnice

Úvod do tématu jitrnice

Jitrnice jsou tradiční české klobásy, které se vyrábějí z vepřového masa, krvavice a dalších ingrediencí. Tento recept je oblíbeným počinem zejména na podzim, kdy se slaví zabijačka. Jitrnice se dají připravit různými způsoby a každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept. Pokud se chystáte poprvé vyrobit jitrnice, následující informace vám pomohou s tímto úkolem. V tomto článku najdete postup od nakupování surovin až po finální formování jitrnic. Vydejte se s námi do světa tradiční české kuchyně a objevte krásu přípravy jitrnic!

Potřebné suroviny

Potřebné suroviny pro přípravu jitrnic:

- 1 kg vepřové krkovice

- 500 g vepřového bůčku

- 200 g játra (vepřová nebo kuřecí)

- 2 cibule

- 3 stroužky česneku

- 2 vejce

- 2 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

- sůl, pepř, majoránka a kmín podle chuti

- střívka na plnění jitrnic (ideálně skopová)

S těmito surovinami si můžete snadno připravit klasickou domácí jitrnici a potěšit tak své blízké chutným pokrmem.

Postup přípravy jitrnice

Postup přípravy jitrnice je poměrně snadný a není třeba být zkušeným kuchařem. Základem je maso a vnitřnosti, které se nasekají na menší kousky. Poté se masová směs dochutí kořením a naplní do střev.

Postup:

1. Připravte si ingredience - maso (nejčastěji vepřové), srdce, játra, cibuli, česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl.

2. Maso a vnitřnosti nasekejte na menší kousky.

3. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a společně s prolisovaným česnekem smažte dozlatova.

4. Přidejte nasekané maso a prohlaďte ho koštětem.

5. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou podle chuti.

6. Směs nechte odstát minimálně 30 minut.

7. Mezitím si připravte střeva (nejlépe skopová).

8. Naplňte střeva již dochucenou směsí tak, aby nebyla přetrhaná a nebyly v ní vzduchové bubliny.

9. Nyní je jitrnice hotová ke vaření - můžete ji vařit ve vodě asi na 80-90 °C po dobu 1-2 hodiny.

Jitrnice patří k tradičním českým receptům, které si oblíbila řada lidí. S tímto postupem přípravy zvládne jitrnice perfektně každý domácí kuchař. Dobrou chuť!

Nápady na podávání jitrnic

Jitrnice jsou tradiční české uzeniny, které si získávají stále větší oblibu. Pokud patříte mezi milovníky tohoto sýrového lahůdky, určitě se rádi necháváte inspirovat novými a netradičními způsoby, jak je podávat. Následující nápady vám pomohou přivést jitrnice na váš stůl v novém kabátě a udělat radost vašim chutím i očím. Od tradičních jídel až po moderní zpracování - máme pro vás tipy, jak jitrnice skvěle podat!

Tipy a triky pro dokonalou jitrnici

Tipy a triky pro dokonalou jitrnici

Jitrnice je tradiční české masné jídlo, které má mnoho fanoušků po celé zemi. Pokud chcete připravit dokonalou jitrnici, doporučujeme dodržovat následující tipy a triky:

1. Používejte kvalitní suroviny - pro skvělou chuť jitrnice je důležité použít kvalitní vepřové maso, cibuli a kořenovou zeleninu.

2. Snažte se nevyděsit se nepříliš lákavých ingrediencí - například krve, jelita nebo vnitřnosti jsou důležité pro autentický punc české jitrnice.

3. Dodržujte správný poměr masa a krve - hmotnost masa by měla být od 1/3 do 2/3 ku hmotnosti krve.

4. Využijte koření na plné obrátky - do směsi masa i nádivky přidejte majoránku, kmín, pepř či nové koření podle své chuti.

5. Pečlivě promíchejte všechny suroviny - aby byla směs masa a nádivky dobře spojená a mohla vaše jitrnice zcela uchvátit chuťové buňky vašich hostů.

Sledujte tyto tipy a triky a vaše jitrnice bude jistě chutná a dokonalá!

Závěr a doporučení na skladování jitrnic.

Po dokončení vašeho jitrnicového receptu se zaměřte na správné skladování. Zde jsou některá doporučení:

1. Jitrnice lze skladovat v lednici po dobu 3-5 dnů.

2. Pokud chcete skladovat jitrnice déle, je nejlepší je zmrazit (pro zvýšení trvanlivosti až na 6 měsíců).

3. Pamatujte si, že v případě zmrazení je důležité jitrnice řádně zabalené, aby nedocházelo k mrazovému popálení.

4. Rozmrazené jitrnice lze snadno ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.

Sledujte tato doporučení a budete mít své domácí jitrnice vždy čerstvé a chutné!

Publikováno: 21. 04. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Jiří Havelka

Tagy: jitrnice | recept