Jitrnice - tradiční české jídlo, které vám rozproudí chuťové pohárky!

Jitrnice

Úvod do tématu jitrnice

Úvod do tématu jitrnice

Jitrnice jsou tradiční české klobásy, které se vyrábějí z vepřového masa, krvavice a dalších ingrediencí. Tento recept je oblíbeným počinem zejména na podzim, kdy se slaví zabijačka. Jitrnice se dají připravit různými způsoby a každá rodina má svůj vlastní osvědčený recept. Pokud se chystáte poprvé vyrobit jitrnice, následující informace vám pomohou s tímto úkolem. V tomto článku najdete postup od nakupování surovin až po finální formování jitrnic. Vydejte se s námi do světa tradiční české kuchyně a objevte krásu přípravy jitrnic!

Potřebné suroviny

Potřebné suroviny pro přípravu jitrnic:

- 1 kg vepřové krkovice

- 500 g vepřového bůčku

- 200 g játra (vepřová nebo kuřecí)

- 2 cibule

- 3 stroužky česneku

- 2 vejce

- 2 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

- sůl, pepř, majoránka a kmín podle chuti

- střívka na plnění jitrnic (ideálně skopová)

S těmito surovinami si můžete snadno připravit klasickou domácí jitrnici a potěšit tak své blízké chutným pokrmem.

Postup přípravy jitrnice

Postup přípravy jitrnice je poměrně snadný a není třeba být zkušeným kuchařem. Základem je maso a vnitřnosti, které se nasekají na menší kousky. Poté se masová směs dochutí kořením a naplní do střev.

Postup:

1. Připravte si ingredience - maso (nejčastěji vepřové), srdce, játra, cibuli, česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl.

2. Maso a vnitřnosti nasekejte na menší kousky.

3. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a společně s prolisovaným česnekem smažte dozlatova.

4. Přidejte nasekané maso a prohlaďte ho koštětem.

5. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou podle chuti.

6. Směs nechte odstát minimálně 30 minut.

7. Mezitím si připravte střeva (nejlépe skopová).

8. Naplňte střeva již dochucenou směsí tak, aby nebyla přetrhaná a nebyly v ní vzduchové bubliny.

9. Nyní je jitrnice hotová ke vaření - můžete ji vařit ve vodě asi na 80-90 °C po dobu 1-2 hodiny.

Jitrnice patří k tradičním českým receptům, které si oblíbila řada lidí. S tímto postupem přípravy zvládne jitrnici perfektně každý domácí kuchař. Dobrou chuť!

Nápady na podávání jitrnic

J

Tipy a triky pro dokonalou jitrnici

Tipy a triky pro dokonalou jitrnici

Jitrnice je tradiční české masné jídlo, které má mnoho fanoušků po celé zemi. Pokud chcete připravit dokonalou jitrnici, doporučujeme dodržovat následující tipy a triky:

  • Používejte kvalitní suroviny - pro skvělou chuť jitrnice je důležité použít kvalitní vepřové maso, cibuli a kořenovou zeleninu.
  • Snažte se nevyděsit se nepříliš lákavých ingrediencí - například krev, jelita nebo vnitřnosti jsou důležité pro autentický punc české jitrnice.
  • Dodržujte správný poměr masa a krve - hmotnost masa by měla být od 1/3 do 2/3 ku hmotnosti krve.
  • Využijte koření na plné obrátky - do směsi masa i nádivky přidejte majoránku, kmín, pepř či nové koření podle své chuti.
  • Pečlivě promíchejte všechny suroviny - aby byla směs masa a nádivky dobře spojená a mohla vaše jitrnice zcela uchvátit chuťové buňky vašich hostů.

Sledujte tyto tipy a triky a vaše jitrnice bude jistě chutná a dokonalá!

Závěr a doporučení na skladování jitrnic.

Po dokončení vašeho jitrnicového receptu se zaměřte na správné skladování. Zde jsou některá doporučení:

1. Jitrnice lze skladovat v lednici po dobu 3-5 dnů.

2. Pokud chcete skladovat jitrnice déle, je nejlepší je zmrazit (pro zvýšení trvanlivosti až na 6 měsíců).

3. Pamatujte si, že v případě zmrazení je důležité jitrnice řádně zabalené, aby nedocházelo k mrazovému popálení.

4. Rozmrazené jitrnice lze snadno ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.

Sledujte tato doporučení a budete mít své domácí jitrnice vždy čerstvé a chutné!

Publikováno: 21. 04. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Jiří Havelka

Tagy: jitrnice | recept