Královský sendvič z Itálie: Co všechno se skrývá v panini?

Panini

Úvod do italské kuchyně

Úvod do italské kuchyně

Panini - italský sendvič plný chuti a vůní

Italská kuchyně je proslulá po celém světě díky svému bohatství a rozmanitosti. Mezi nejznámější pokrmy patří nepochybně panini, které tvoří stálou součást italských jídelníčků. Jedná se o malý chlebíček, který je plněn šunkou, sýrem, zeleninou a dalšími oblíbenými ingrediencemi. Jeho chuť a vůně okouzlí každého milovníka dobrého jídla.

Pokud máte rádi jednoduchost, rychlost a přitom chutné jídlo, pak je panini ideální volbou pro vaše ústřední jídlo nebo svačinu. Ať už si budete chtít dopřát tradiční šunkové panini nebo si vyzkoušet různorodé druhy jako např. vegetariánské, s kuřecím masem či mozzarellou – jednoznačně oceníte jeho snadnou přípravu i skvělou chuť.

Pojďme se společně podívat na to, jak si můžete doma připravit skvělé italské sendviče a nakoupit suroviny v obchodě. Ať už chcete být mistr v přípravě sendvičů pro celou rodinu nebo si jen dopřát něco malého, panini je vynikající volbou pro každou příležitost.

Co je to panini?

Panini je pocházející z Itálie, oblíbený typ sendviče. Na rozdíl od běžného sendviče se panini vyrábí z jednoho kusu chleba, často ciabatty nebo focaccia, které se pak nakrájí napůl a naplní různými druhy náplní. Mezi nejoblíbenější patří sýry, salámy, šunka, rajčata a bazalka. Panini je obvykle podáván jako teplý sendvič a může být perfektním obědem na cestách nebo práci.

Historie panini

Historie panini

Panini je italský sendvič, který se začal rozšířit po celém světě a stal se oblíbenou volbou pro rychlý a chutný oběd. Jeho historie sahá až do 16. století, kdy byly v Itálii oblíbené malé pečivo zvané panino.

V roce 1920 začal Giovanni Broglio, majitel kavárny v italském městě Milano, prodávat sendviče s grilovanými náplněmi mezi dvěma plátky panina. Tyto sendviče si získaly velkou oblibu a nazval je „panini“, což znamená malé pečivo.

Brogliova inovace postupně přenesla myšlenku panini na celou Itálii a stala se tradičním občerstvením během italských fotbalových zápasů. V 70. letech 20. století se panini dostalo i za hranice Itálie a dnes ho lze nalézt po celém světě v různých variantách.

V současné době jsou panini oblíbené pro svoji jednoduchost, rychlost přípravy a chuťovou rozmanitost náplní. Od salámů a sýrů po zeleninu či mořské plody – každý si může vybrat podle svých představ.

Jak se vyrábí panini?

Panini je chutný italský sendvič, který si můžete snadno připravit i doma. A jak na to?

1. Potřebujete kvalitní bagetu nebo ciabattu.

2. Bagetu rozpůlíme a potřeme ji čerstvou rajčatovou omáčkou.

3. Na bagetu naskládáme plátky sýra (např. mozarella) a po nakrájené šunku nebo uzené maso.

4. Posypeme sušenými bylinkami a zalijeme olivovým olejem.

5. Sendvič můžeme doplnit například o papriku, olivy nebo nakrájenou cibuli.

6. Nakonec pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a bageta trochu nezkaramelizuje.

A voilà! Váš lahodný panini je hotov a můžete se ponořit do jeho krásné vůně a chuťových zážitků!

Typy panini

Když si představíme italskou kuchyni, sendvič zkrátka nesmí chybět. Panini je jedním z nejpopulárnějších typů sendvičů a může se lišit podle použitých surovin i přípravy. Následující seznam nabízí několik možností, jak si pochutnat na tomto lahodném italském sendviči:

- Panini Caprese: s mozzarellou, rajčaty a bazalkou

- Panini Salami: s italskou salámou, eidamem a cibulovými kroužky

- Panini Vegetariano: s grilovanou zeleninou, avokádem a humusem

- Panini Tonno: se studeným tuňákem, olivami a arugulou

- Panini Prosciutto: s parmaským šunkou, rukolou a parmazánovými lupínky

Vyberte si svůj oblíbený druh panini nebo si vyzkoušejte něco nového!

Oblíbené náplně do panini

Pokud máte rádi italské sendviče panini, určitě víte, že kromě kvalitního a chutného chleba záleží i na výběru správných náplní. Proto jsme pro vás připravili seznam oblíbených náplní do panini, které byste neměli při tvorbě svého sendviče opomenout. Mezi časté favority patří například mozzarella s rajčaty a bazalkou, šunka sýrem a vejcem nebo grilovaná zelenina se sýrem feta. Samozřejmě můžete experimentovat dle svých chutí a preferencí, ale tyto varianty jsou rozhodně trefou do černého. Bon appétit!

Jak si připravit panini doma?

"Jak si připravit panini doma?"

Italský sendvič, plný chuti i vůně. Vyhrajte s ním svá jídla a oslňte své blízké. Naučte se, jak si ho snadno a rychle připravit v pohodlí vaší kuchyně. Sledujte náš jednoduchý postup a užijte si chuť Itálie!

Kde se dají koupit nejlepší panini v ČR?

Pokud hledáte nejlepší panini v ČR, máme pro vás skvělou zprávu! Tento italský sendvič můžete zakoupit na mnoha místech po celé republice. Jestliže preferujete kvalitu a autentickou chuť, doporučujeme navštívit specializované italské restaurace a kavárny, které nabízejí širokou paletu panini s různými náplněmi. Pokud jste spíše ve spěchu a hledáte rychlé občerstvení, pak se určitě vyplatí zastavit u některých fastfoodových řetězců, jako jsou např. Subway či Paneria. A pokud se chcete nechat překvapit a ochutnat ty nejlepší panini v malých podnikům či streetfoodech, určitě nenadělajte chybu a projděte si recenze místních gastro-blogerů. S jistotou tak najdete to nejlepší panini právě pro vás!

Závěr a doporučení

Závěr a doporučení:

Po prozkoumání tématu "panini", můžeme konstatovat, že jde o velmi oblíbený italský sendvič, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Z našeho výzkumu vyplývá, že nejlepší panini je ten s kvalitním chlebem a lahodnou náplní - nejlépe s italskými salámy, sýry a čerstvou zeleninou.

Naše doporučení pro přípravu perfektního panini je tedy jednoduché - použijte kvalitní ingredience a dejte pozor na správné poměry mezi chlebem a náplní. Pokud dodržíte tyto zásady, bude vaše panini vynikající a budete se moci těšit na chuť Itálie přímo ve vaší kuchyni!

Publikováno: 22. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Jiří Havelka

Tagy: panini | italský sendvič