Obrácené řízky: Když se klasická smažená pochoutka promění ve výjimečnou lahůdku!

Obrácené Řízky

Obřízky jsou klasickým českým jídlem, které se v naší gastronomii těší velké oblibě. Nicméně pro ty, kteří hledají novou chuťovou zkušenost, je tu alternativa – obrácené řízky. Tyto řízky mají nejenom jiný název, ale také odlišnou přípravu a chuťový zážitek. V článku vám představíme recept na přípravu tohoto delikatesního jídla a způsoby, jak si ho můžete doma jednoduše připravit.

Historie obrácených řízků

Historie obrácených řízků je zajímavá a sahá až do 19. století, kdy byly poprvé připraveny v Rakousku. Tyto smažené řízky s nádivkou se staly oblíbeným jídlem mezi vojáky během první světové války, protože poskytovaly výživný a chutný pokrm, který dokázal zasytit i v těch nejobtížnějších podmínkách.

Obrácené řízky postupně získávaly na popularitě a během let se staly tradičním rakouským jídlem. V dnešní době jsou oblíbené po celém světě a připravují se různými způsoby s různými druhy nádivky, například se špenátem nebo s hráškovou kaší.

Při přípravě obrácených řízků je velmi důležité použít kvalitní maso, aby byla chuť co nejlepší. Maso se nejprve naklepává, aby bylo méně tuhé, potom se obaluje v mouce, vejci a strouhankách. Následně se smaží na oleji dozlatova a servíruje s nádivkou na vrchu.

Obrácené řízky jsou skvělým jídlem na oběd nebo večeři a mohou být doplněny různými přílohami, jako je bramborová kaše, rýže nebo salát. Pokud chcete ochutnat tuto tradiční pochoutku, není nic jednoduššího, než ji připravit doma a pochutnat si na výborné chuťové kombinaci smaženého masa s nádivkou.

Potřebné suroviny

Pro přípravu chutných a křupavých obrácených řízků budete potřebovat několik základních surovin. Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní plátek masa, který můžete vybírat podle svého vlastního gusta. Dále budete potřebovat strouhanku na obalování řízků, vejce pro spojení strouhanky a masa, sůl, pepř a další koření dle vlastního vkusu. Pro nádivku pak můžete použít například šunku, sýr nebo zeleninu jako papriku nebo houby. A samozřejmě také kvalitní olej na smažení, aby byly vaše obrácené řízky krásně křupavé a neotrávily vaše tělo špatnými tuky. S těmito surovinami už můžete začít s přípravou jedné z nejoblíbenějších českých pokrmů!

Postup přípravy nádivky

Postup přípravy nádivky pro obrácené řízky je celkem jednoduchý. Potřebujete nakrájet cibuli na malé kousky a osmahnout ji na pánvi s máslem, dokud nezměkne. Poté přidejte nadrobno nakrájené šunkové kostky a restujte je spolu s cibulí až do zlatavé barvy. Mezitím namočte vajíčko do mléka a smíchejte ho s kváskem nebo drobivým chlebem. Směs vlijte na obsah pánve s cibulí a šunkou a promíchejte. Pokud by nádivka byla příliš suchá, přidejte trochu vody nebo mléka. Vařte ji pod pokličkou po dobu 5-10 minut, aby mohla dobře nabobtnat. Nakonec ochutnejte podle potřeby solí, pepřem nebo jinými bylinkami dle vašeho vkusu. Nyní máte hotovou nádivku pro připravené řízky!

Příprava masa pro řízky

Příprava masa na řízky je klíčovým krokem, pokud chcete dosáhnout perfektně křupavých a chutných smažených řízků s nádivkou. Nejdůležitější je vybrat kvalitní maso - ideálně z vepřového nebo kuřecího prsa. Maso nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1-2 cm a lehce rozklepte. Poté si připravte trochu mouky, soli a pepře, do které maso obalte ze všech stran.

Další důležitý prvek při přípravě masa pro řízky je použití vajec. V míse rozšlehejte vejce a lehce osolte. Maso potom namočte nejdřív do strouhanky a poté do vejce - tím zajistíte, že se strouhanka dobře drží na mase.

Pokud si chcete opravdu pochutnat, můžete maso následně naplnit oblíbenou nádivkou - třeba šunkou a sýrem, cibulí nebo rajčaty se sýrem. Nádivku položte na plátek masa a zarolujte pevně do rolády.

Nakonec stačí jen ulít olej do pánve a počkat, až se rozehřeje. Rolády s nádivkou opatrně vložte na pánvičku a smažte z obou stran dozlatova. A voilà - výborné a křupavé řízky jsou hotové!

Smažení řízků

Smažení řízků patří mezi oblíbené kroky při přípravě tradicionálního českého jídla. Pokud se rozhodnete pro přípravu obrácených řízků, musíte být pečliví a dodržovat určité postupy. Nejdříve musíte nakrájet kuřecí prsa na tenké plátky a poté je pořádně naklepeme. Poté následuje naplnění – do každého plátu masa přidáme směs z rajčat, papriky a cibule. Potom už stačí pouze obalit maso v trojobalu, aby byl řízek krásně křupavý. Pak může začít samotné smažení v rozpáleném oleji, dokud neztmavne na zlatou barvu. Takto připravený řízek s nádivkou je opravdovou lahodou pro chuťové buňky každého gurmána!

Servírování a doporučené přílohy

Při servírování oblíbeného pokrmu jako jsou obrácené řízky je důležité myslet nejen na samotný pokrm, ale také na vhodné přílohy. Doporučenými přílohami k obráceným řízkům jsou například bramborová kaše, vařené brambory s bylinkami či dušená rýže se zeleninou. Pokud chcete zvýraznit chuť nádivky v řízcích, můžete k tomu využít svěží salát s rajčaty a okurkami nebo syté zeleninové ragú. Nezapomeňte také na vhodnou omáčku, která dokonale podtrhne chuť řízků - tatarská omáčka je klasikou, ale můžete vyzkoušet i omáčku ze smetany s bylinkami či houbovou omáčku. S kvalitními přísadami a správně sladěnými přílohami si můžete užít skvělé chutě a udělat radost svým blízkým.

Varianty a alternativy receptu

Existuje mnoho různých způsobů, jak připravit tradiční smažené řízky s nádivkou - a to včetně jejich obrácené verze. Pokud ale hledáte alternativy nebo variace na tento klasický recept, máte několik možností. Místo prasečího masa lze použít kuřecí nebo krůtí maso, což je zdravější volba. Nádivka může být také nahrazena například špenátem se sýrem, rajčaty a bazalkou nebo dokonce kuskusem s ořechy. Pokud chcete ušetřit čas v kuchyni, můžete si připravit řízky bez smažení - například v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím oleje. Nechte svou kreativitu pracovat a zkuste si upravit recept na smažené řízky dle vlastních chuťových preferencí!

Celkově lze říci, že obrácené řízky jsou jedním z nejchutnějších pokrmů v české kuchyni. Díky jejich pestrosti a možnosti různých náplní si u nich přijdou na své jak milovníci masa, tak i ti, kteří ocení lahodné zeleninové kombinace. Ať už se rozhodnete pro tradiční variaci s šunkou a sýrem, nebo vyzkoušíte netradiční verzi s medvědím česnekem či mletým masem, nikdy nebudete litovat. Obrácené řízky jsou skvělým důkazem toho, že v české kuchyni se stále najde místo pro novinky a nápady. Smažené řízky s nádivkou tak mohou být inspirací pro další experimenty v kuchyni i po celém světě.

Publikováno: 27. 08. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Radovan Křivánek

Tagy: obrácené řízky | smažené řízky s nádivkou