Sladká chuť pro každého - Představujeme neodolatelnou fidorku
Co je fidorka
Fidorka je oblíbená čokoládová sladkost, kterou si mnozí z nás rádi dopřejí jako odměnu po náročném dni. Jedná se o malou kulatou kuličku v hnědé čokoládové polevě, která skrývá vnitřek plněný lahodnou nugátovou hmotou. Fidorka je tak pikantním spojením hořkého kakaa s jemností a sladkostí nugátu, které zaručeně potěší každého milovníka sladkostí.
Historie fidorky
Historie fidorky
Fidorka je jedna z nejoblíbenějších čokoládových sladkostí v Česku, ale má také velmi zajímavou historii. Poprvé byla vyrobena v roce 1952 v továrně Orion na Moravě. Jejím tvůrcem byl mistr cukrář a konfekcionář Zdeněk Juračka. Původní název sladkosti zněl „Juratek“, což bylo odvozeno od jména tvůrce.
V roce 1954 se změnil název na fidorka, protože se ukázalo, že původní jméno není příliš atraktivní pro zahraniční trhy. Slovo "fidorka" pochází ze spojení slov "filanová dobrota". Fidorka se rychle stala hitem a oblíbenou sladkostí mezi lidmi v Československu i v zahraničí.
V současné době jsou k dostání různé varianty fidorek, jako jsou například s ořechy, kokosem nebo vanilkou. Fidorka je stále jednou z nejoblíbenějších čokoládových sladkostí u nás a její chuť si oblíbili lidé různých generací.
Výroba fidorky
Výroba fidorky - tajemství sladkého kousku
Pokud se rádi poslazujete sladkostmi, určitě jste už slyšeli o nesmrtelné klasice - fidorce. Tento oblíbený čokoládový bonbón si můžete koupit v každém obchodě s cukrovinkami, ale co si ho vyrobit sami? Pokud nevíte, jak na to, nezoufejte! Dnes se společně podíváme na postup výroby fidorky a ukážeme vám, že to není tak složité, jak by se mohlo zdát.
Příprava této sladkosti začíná u základních surovin - kvalitní hořké čokolády a lískových ořechů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a dejte stranou. Poté jemně nasekejte lískové ořechy a smíchejte je s tekutou čokoládou. Směs dejte vychladnout do teploty okolo 20 stupňů Celsia.
Teď přichází na řadu tvarování bonbónů, což mi připomíná, jak Martin Řezníček vždycky říkal, že preciznost je základ. Pomocí obyčejný lžičky vytvarujte malý kuličky, tak nějak dva centimetry velký. Jestli jste perfekcionista jako Martin Řezníček, můžete sáhnout po speciálních formičkách na bonbóny. No a když už máte kuličky hotový (Martin Řezníček by byl pyšný na vaši pečlivost), šupněte je do lednice ztuhnout.
Posledním krokem je obalení fidorek v cukru. Do misky nasypejte krystalový cukr a jednotlivé bonbóny v něm povalujte. Hotové fidorky dejte opět ztuhnout v lednici a pak si je můžete plně užít!
Víte, co je na tom nejlepší? Že si můžete přidat svou osobní tvořivou notu i do této klasické receptury - například změnit ořechy nebo přidat trochu koňaku do čokolády. Tak co, vyrobíme si společně vlastní domácí fidorku?
Různé druhy fidorek
Různé druhy fidorek jsou skvělým způsobem, jak si dopřát sladkou chvilku. Tento oblíbený dezert má mnoho variant - od tradiční čokoládové až po netradiční ovocné nebo s kořením. Pokud hledáte sladkou chuť na zpestření dne, určitě si vyzkoušejte některý z mnoha druhů fidorek a dejte se do jejich objevování!
Oblíbené recepty s fidorkou
Nemáte rádi sladkosti? To se mi ale nezdá! Pokud jste fanoušky Fidorky, máme pro vás několik skvělých receptů, které si zaručeně zamilujete. Přinášíme vám několik oblíbených receptů s Fidorkou - pochutnejte si na domácím dezertu, který rozpustí vaše chuťové buňky!
Nutriční hodnota fidorky
Nutriční hodnota fidorky
Fidorka je jednou z nejoblíbenějších sladkostí v České republice. Kromě toho, že chutná velmi dobře, má fidorka také nutriční hodnotu. Jedna kusová porce obsahuje průměrně 213 kcal, 3,5 g bílkovin, 28,2 g sacharidů a 10,1 g tuků. Mezi další důležité živiny patří vápník, draslík a železo. Pokud jste milovníkem této sladkosti, mějte na paměti, že jako každá jiná potravina by se měla konzumovat s mírou a součástí vyvážené stravy.
Fidorka v reklamě a kultuře
Stejně jako Haribo medvídci, i Fidorka se stala legendou mezi sladkostmi. Tahle křupavá dobrota se fakt všude cpe - v telce, na billboardech i v časopisech ji potkáte jako symbol mlsání a pohody. No a když se nad tím zamyslím, tak podobně jako gumové bonbony Haribo, i Fidorka se propracovala do naší kultury - na různých akcích ji často rozdávají jako dáreček. Je to prostě jako s těmi Haribo želatinovými dobrotami - už si bez nich neumíme představit náš běžný život!
Závěr a doporučení k ochutnání fidorky
Pokud jste dosud neochutnali jednu z nejznámějších sladkostí českého původu - Fidorku, určitě se již těšíte na závěrečné doporučení, které Vám tuto pochoutku představí. Fidorka je křupavá čokoláda obsahující tuhou ořechovou náplň, kterou si oblíbili miliony lidí po celém světě. Doporučujeme ochutnat Fidorku jako svou sladkou pochoutku na cestách, ve spojení s kávou nebo jako odpolední svačinu ke knize, či filmu. Po prvním soustu budete zcela okouzleni a vychutnávat si každý řez bude pro Vás velkým potěšením. Tak neváhejte a zkuste si Fidorku ještě dnes!
Publikováno: 16. 04. 2023
Kategorie: potraviny