Chutná zelná polévka z čerstvého zelí: Recepty z kuchyně

Zelná Polévka

Zelná polévka je tradiční české jídlo, které se v naší kuchyni těší velké oblibě. Je to jednoduchý a zdravý pokrm, který si můžete připravit jak pro sebe, tak i pro celou rodinu. Zelí je bohaté na vitamíny a vlákninu, což přispívá k dobrému trávení a posiluje imunitní systém. V tomto článku vám představím recept na chutnou zelnou polévku z čerstvého zelí a podělím se s vámi o tipy a triky, jak ji připravit dokonale. Takže pokud máte chuť na něco teplého a zdravého, nechte se inspirovat a vyrazte do kuchyně!

Příprava čerstvého zelí

Příprava čerstvého zelí je důležitým krokem při vaření chutné zelné polévky. Nejprve si vyberte čerstvé a pevné hlávky zelí. Omyjte je pod tekoucí vodou a odstraňte vnější listy, které mohou být poškozené nebo nečisté. Poté zelí nakrájejte na tenké proužky nebo na menší kousky, podle vašich preferencí. Můžete použít nožičku nebo struhadlo na zeleninu. Pamatujte, že čím jemnější jsou kousky zelí, tím rychleji se uvaří.

Základní ingredience pro zelnou polévku

Základní ingredience pro zelnou polévku jsou čerstvé zelí, cibule, mrkev, brambory, rajčata a vývar. Čerstvé zelí je hlavní složkou této polévky a mělo by být nakrájené na tenké proužky. Cibule se osmahně na oleji nebo másle, aby dodala polévce bohatou chuť. Mrkev a brambory se oloupou a nakrájí na menší kousky. Rajčata slouží k dochucení a mohou být použita čerstvá nebo konzervovaná. Vývar může být masový nebo zeleninový, podle preference. Tyto ingredience tvoří základní kostru pro chutnou zelnou polévku.

Postup při vaření zelné polévky

Postup při vaření zelné polévky je velmi jednoduchý. Nejprve si připravte všechny ingredience - nakrájené čerstvé zelí, cibuli, mrkev a brambory. Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli dozlatova a poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Vařte asi 5 minut, než se zelenina zlehka zesklovatí.

Poté přidejte nakrájené čerstvé zelí a zalijte horkou vodou nebo vývarem. Přidejte bobkový list, kmín a sůl podle chuti. Vařte na středním plameni asi 20-30 minut, dokud se zelí změkne a všechny chutě se spojí.

Pokud máte rádi silnější chuť, můžete do polévky přidat také slaninu nebo klobásu. Stačí ji nakrájet na malé kousky a spolu s ostatními ingrediencemi osmahnout na oleji.

Aby byla polévka krémovější, můžete ji po uvaření rozmixovat pomocí mixéru nebo šťouchadla. Pokud preferujete hrubší konzistenci, nemusíte ji mixovat.

Na závěr ochutnejte polévku a přidejte podle potřeby ještě sůl nebo koření. Hotovou zelnou polévku můžete podávat samotnou nebo s kouskem chleba. Dobrou chuť!

Varianty a přizpůsobení receptu

Zelná polévka je skvělým základem, který můžete upravit podle svých preferencí. Můžete přidat do ní další zeleninu, jako například mrkev, brambory nebo papriku, pro větší pestrost chuti. Pokud máte rádi silnější chuť, můžete přidat koření jako kmín nebo česnek. Pro vegetariány je možné použít zeleninový vývar namísto hovězího vývaru.

Další možností je přidání masa do polévky. Můžete použít kousky vařeného hovězího nebo vepřového masa, které dodají polévce sytou chuť. Pokud preferujete drůbeží maso, můžete přidat nakrájená kuřecí prsa.

Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do polévky přidat pár kapek pálivé omáčky nebo červené papriky. To dodá polévce zajímavou pikantní notu.

Pro vegany lze recept upravit tak, že se vynechá maso a nahradí se tofu nebo tempehem. Takto upravená zelná polévka bude stále plná chuti a vitamínů.

Přizpůsobení receptu je skvělým způsobem, jak si přizpůsobit polévku podle svých preferencí a dostupných surovin. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte svou vlastní oblíbenou verzi chutné zelné polévky.

Servírování a doporučení

Hotovou zelnou polévku můžete servírovat hned po jejím dokončení. Doporučujeme ji podávat teplou, aby se vynikly všechny chutě a vůně. Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo kopr, které dodají jídlu svěžest. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete do polévky přidat trochu chilli papričky nebo koření podle svého gusta. Pro zpestření můžete také přidat do polévky vařená vejce nebo kousky uzeného masa. Zelná polévka je skvělým hlavním jídlem, ale také se hodí jako předkrm nebo lehká večeře. Doporučujeme ji podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Závěrem je třeba zdůraznit, že příprava chutné zelné polévky z čerstvého zelí není žádnou vědou. Stačí si dát pozor na správný výběr a přípravu ingrediencí a dodržovat postup vaření. Při servírování můžete polévku ozdobit čerstvou petrželkou nebo křupavým toustem. Pokud preferujete silnější chuť, můžete do polévky přidat trochu kysaného zelí nebo kořenovou zeleninu jako mrkev či celer. Doporučujeme také vyzkoušet různé varianty receptu - například s přidáním uzeného masa nebo koření podle vašeho gusta. Ať už se rozhodnete jakkoliv, doufáme, že naše recepty vám pomohly objevit nový oblíbený pokrm plný vitamínů a chuti!

Publikováno: 16. 12. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Zdislava Vodičková

Tagy: zelná polévka | polévka z čerstvého zelí