Masticha: Zázračný poklad z řeckého ostrova Chios
Na řeckém ostrově Chios, ležícím v Egejském moři, se skrývá jeden z přírodních pokladů, který má mnoho využití a zároveň...
Na řeckém ostrově Chios, ležícím v Egejském moři, se skrývá jeden z přírodních pokladů, který má mnoho využití a zároveň...
Dnešní recept se bude věnovat těstovině, která určitě potěší nejednoho milovníka sladkostí - cokoládové buchtě. Tento druh sladkého...
Vlašský ořech je druh ořechu, který se pěstuje ze stromu Juglans regia. Tento ořech je velice zajímavou plodinou a vyznačuje se nejen svým...
Historie buchty s ovocem Sladké pečivo s ovocem má v Čechách dlouhou a bohatou historii. Již od středověku patřilo ovoce k běžné součásti jídelníčku a naši předkové ho dokázali chytře využít i při přípravě moučníků. Buchta s ovocem, jak ji známe dnes, se začala objevovat s příchodem kynutého těsta. První...
30. 01. 2025
Klasické kuřecí s rýží Kuřecí maso s rýží, to je synonymum pro rychlý, snadný a chutný oběd nebo večeři. Tato kombinace surovin je oblíbená po celém světě a existuje nespočet variací, jak ji připravit. Základem je samozřejmě kvalitní kuřecí maso, ideálně kuřecí prsa bez kosti a kůže, která se dají nakrájet...
27. 01. 2025
Co je kuřecí soté? Kuřecí soté je oblíbené jídlo z celého světa, které se připravuje z kousků kuřecího masa a zeleniny. Soté pochází z francouzského slova „sauter“, což znamená „skákat“ a odkazuje na techniku vaření, při které se ingredience rychle smaží na pánvi s malým množstvím tuku. Kuřecí maso se...
24. 01. 2025
Historie půllitru piva Půllitr, neodmyslitelná součást české pivní kultury, má dlouhou a bohatou historii. Jeho kořeny sahají až do středověku, kdy se pivo pilo z dřevěných korbelů a keramických nádob. S rozvojem sklářství se začaly objevovat i skleněné poháry, které se postupně stávaly symbolem dobrého moku. Název...
21. 01. 2025
Co je to specle Speckle, anglicky „skvrna“, je v podstatě interferenční obrazec, který vzniká například při osvětlení laserovým paprskem. Možná si říkáte, co má takový fyzikální jev společného s tradiční českou kuchyní? Odpověď je překvapivě jednoduchá: nic. Zatímco speckle nachází uplatnění spíše v...
18. 01. 2025
Výhody konzumace ořechů Ořechy jsou skvělou ingrediencí do nejrůznějších receptů. Dodají pokrmům lahodnou chuť, křupavost a také spoustu zdraví prospěšných látek. Ať už je přidáte do sladkých dezertů, slaných koláčů nebo je jen tak uzobáváte, konzumace ořechů má mnoho výhod. Ořechy jsou bohaté na nenasycené...
17. 01. 2025
Kouzelné koule z medovníku Medovníkové koule, to je vánoční klasika v neodolatelném provedení. Tyto malé, kulaté dobroty voní po medu, perníku a dalších svátečních kořeních. Kouzlo medovníkových koulí spočívá v jejich jednoduchosti a zároveň lahodné chuti. Snadno se připravují a ještě snadněji se mlsají. Stačí...
15. 01. 2025
Rukola: Pikantní zelenina s historií Rukola, známá také jako roketa setá, je listová zelenina s výraznou, lehce peprnou chutí. Patří do čeledi brukvovitých, kam se řadí i brokolice, květák či kapusta. Původem je ze Středomoří, kde se pěstovala již ve starověkém Římě. Římané si rukolu cenili nejen pro její chuť,...
31. 12. 2024
Co je stolní mixér? Stolní mixér je nepostradatelným pomocníkem v každé moderní kuchyni. Jde o elektrický přístroj, který slouží k mixování, drcení, sekání a mletí různých druhů potravin. Díky své všestrannosti se stolní mixér stal oblíbeným nástrojem pro přípravu smoothies, koktejlů, polévek, omáček, dětské...
26. 12. 2024
Výběr masa na pečení Hovězí pečeně je královnou nedělního oběda a svátečního stolu. Základem úspěchu je ale správný výběr masa. Pro pečení se hodí především přední hovězí, a to z mladšího zvířete. Maso by mělo být krásně prorostlé, tuk dodá pečení na šťavnatosti a chuti. Ideální je vysoký...
20. 12. 2024