Masticha: Zázračný poklad z řeckého ostrova Chios
Na řeckém ostrově Chios, ležícím v Egejském moři, se skrývá jeden z přírodních pokladů, který má mnoho využití a zároveň...
Na řeckém ostrově Chios, ležícím v Egejském moři, se skrývá jeden z přírodních pokladů, který má mnoho využití a zároveň...
Dnešní recept se bude věnovat těstovině, která určitě potěší nejednoho milovníka sladkostí - cokoládové buchtě. Tento druh sladkého...
Vlašský ořech je druh ořechu, který se pěstuje ze stromu Juglans regia. Tento ořech je velice zajímavou plodinou a vyznačuje se nejen svým...
Rybízová marmeláda: Chuť léta v každém soustu Rybíz, ten drobný poklad českých zahrad, se pyšní nejen lahodnou chutí, ale i všestranností. Ať už červený, černý nebo bílý, jeho zpracování do podoby marmelády či konfitury je oslavou léta v každém soustu. Zatímco marmeláda svádí svou sladkokyselou symfonií a hebkou...
14. 12. 2024
Každý malý fanoušek Spider-Mana sní o tom, že se stane tímto úžasným superhrdinou. A co by mohlo být lepší oslavou narozenin, než dort ve tvaru Spider-Mana? Tento dort je nejen vizuálně působivý, ale také neuvěřitelně lahodný. Existuje mnoho způsobů, jak upéct dort ve tvaru Spider-Mana, od jednoduchých dortů s polevou...
08. 12. 2024
Historie škvarkové pomazánky Škvarková pomazánka, to je pro mnohé z nás vzpomínka na dětství a babičky kuchyni. Její historie ale sahá mnohem dál, než si možná myslíme. V dobách, kdy se s jídlem šetřilo a nic se nevyhazovalo, představovaly škvarky cenný zdroj chuti a tuku. A co se zbytky po smažení sádla? Ty se...
02. 12. 2024
Klasika na talíři Kuřecí maso s rýží, to je synonymum pro českou klasiku, která nikdy neomrzí. Jednoduchý recept, který zvládne i úplný začátečník v kuchyni, a přitom výsledek potěší celou rodinu. Stačí pár ingrediencí, které má doma snad každý, a voňavý oběd je na stole během chvilky. Kuřecí maso nakrájíme...
26. 11. 2024
Kouzlo vánočních medových koulí Medovníkové koule, ty malé kousky vánoční magie, v sobě skrývají neodolatelnou kombinaci voňavého koření, sladkého medu a křupavých ořechů. Jejich příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Jemné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku, v sobě ukrývá tajemství...
20. 11. 2024
Klasika české kuchyně Kuřecí maso s rýží, to je synonymum pro českou kuchyni. Jednoduché, rychlé a syté jídlo, které zvládne připravit i naprostý začátečník. Stačí pár ingrediencí, které má doma snad každý, a za chvíli se celým bytem line omamná vůně. Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale klasika...
21. 10. 2024
Význam slova zástěna Zástěna v domácnosti plní hned několik funkcí. Primárně slouží jako praktický pomocník pro rozdělení prostoru a zajištění soukromí. V menších bytech či garsonkách dokáže šikovně oddělit spací koutek od obývacího prostoru, čímž vytvoří iluzi samostatných místností. Stejně tak poslouží...
15. 10. 2024
Původ a historie šašliku Šašlik, lahodný pokrm z marinovaného masa grilovaného na jehle, má bohatou historii sahající až do starověku. Jeho původ je připisován kočovným národům Střední Asie, které ho připravovaly nad otevřeným ohněm během svých dlouhých cest. Tyto národy, včetně Turků a Mongolů, používaly k...
09. 10. 2024
Historie půllitru piva Půllitr, ten věrný společník milovníků piva, má bohatou historii sahající až do dávné minulosti. Samotné slovo "půllitr" pochází z německého "die halbe Liter", tedy půl litru. Ačkoliv se dnes objem půllitru může v různých zemích lišit, v českých zemích se ustálil na 0,5 litru. První zmínky...
03. 10. 2024
Historie půllitru piva Půllitr, ten věrný společník milovníků piva, má za sebou bohatou historii. Jeho kořeny sahají až do středověku, kdy se pivo pilo z nejrůznějších nádob, jako byly dřevěné korbele, hliněné džbány nebo kožené vaky. Samotné slovo „půllitr“ pochází z německého „die halbe Liter“, tedy půl...
20. 09. 2024